I am a strong believer that intellectual property rights need to be protected.
Jim Oberweis , filantrop american, om de afaceri și senator al statului Illlinois din 2013
Proprietatea intelectuală este reprezentată de: mărci, brevete, drepturi de autor, secrete comerciale sau orice fel de creații ale minții.
Asigurarea protecției intelectuale este evidențiată și prin Declarația Universală a Drepturilor Omului conform căreia:
„Fiecare om are drept la ocrotirea intereselor morale și materiale , care decurg din orice lucrare științifică, literatură sau artistică al cărei autor este.”
Protejarea juridică a proprietății intelectuale încurajează configurarea de alte inovații și oferă posibilitatea consumatorilor să diferențieze produsele și serviciile în funcție de anumite atribute individualizate a fiecărei companii. Totodată acesta este o măsură preventivă împotriva pirateriei și contrafacerii.
Datorită aportului pe care drepturile de proprietate intelectuală îl aduc activității economice s-a creat o relație între legislația proprietății intelectuale și cea a legilor concurenței. Cea din urmă având ca scop protecția, menținerea și stimularea concurenței și a unui mediu concurențial normal, în vederea promovării intereselor consumatorilor.
Pentru a crea o cultură de protejare a proprietății intelectuale la nivel național în principal este nevoie de o conștientizare a publicului larg cu privire la acest aspect.
Drepturile de proprietate intelectuală sunt protejate în principal de legislațiile naționale iar în subsidiar de legislația Uniunii Europene. Asigurarea protecției intelectuale la nivel european este gestionată de Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală (EUIPO).
O alternativă benefică este depunerea cereri naționale direct la oficiile țărilor în care doriți protecție, sau o cerere internațională depusă prin OSIM, ca oficiu receptor, fie la biroul Organizației Europene de Brevet (OEB), fie la cel al Tratatului de Cooperare în domeniul Brevetelor (PCT).
În cazul în care vă desfășurați activitatea în mai multe țări din UE, puteți face economie de timp și bani protejându-vă proprietatea intelectuală prin intermediul EUIPO.
Înregistrarea mărcilor la OSIM se face în condițiile Legii nr. 84/1998 privind înregistrarea mărcilor și indicațiilor geografice, modificată și completată prin Legea 66/2010.
Mărcile înregistrate sunt elemente active ale sistemului comercial care se pot comercializa.
Proprietatea intelectuală. Cesiunea
Drepturile asupra mărcii pot fi transmise prin cesiune sau licența oricând în cursul duratei de protecție a mărcii, astfel aceasta reprezintă un aspect important, al oricărui business și necesită protecția cuvenita.
Procedura de înregistrare a mărcii este recomandat a se inventaria din timp, datorită faptului că acest proces necesită o perioadă destul de lungă de finalizare. O astfel de înregistrare poate fi făcută de orice persoană fizică sau juridică, personal sau prin mandatar prin intermediul unei procuri.
Ai nevoie să înregistrezi o marcă sau un brevet la OSIM? Contactează-ne, la telefon sau fă-ți o programare online.