Separare patrimoniului în activitațile de liber profesionist ca persoană fizică autorizată (PFA)

Separare patrimoniului în activitațile de liber profesionist este posbilă începând cu 2011, odată cu intrarea în vigoare a Noului Cod Civil legiuitorul dă posibilitatea categoriilor de persoane ce desfășoară activități liberale, să își pună la adăpost bunurile personale separându-le de activitatea de PFA printr-un act notarial.

Actul de separație de patrimonii este actul prin care orice persoană fizică poate să își împartă bunurile dobândite în două categorii:

  • Casa, terenul, mașina, calculatorul, barca, bijuteriile sau banii pot fi categorisite ca aparținând persoanei fizice.
  • Cabinetul, biroul cu aparatura sau mobila din el, pot fi categorisite ca bunuri ale PFA-ului, sub denumirea căreia lucrează acea persoană fizică.

De ce este important să întocmești acest act și unde trebuie să îl înregistrezi?

Dacă ai un act de separație de patrimonii:

  • ANAF nu poate să îți vândă sau să îți sechestreze un bun din categoria bunurilor tale personale pentru datorii născute din derularea activității de PFA
  • Băncile nu pot executa bunurile din categoria celor personale pentru credite luate în vederea desfășurării activității de PFA
  • Soțul sau soția sau creditorii lor nu pot cere împărțirea bunurilor aflate în categoria bunurilor constituite pentru exercitarea activității
  • Asociatul sau asociații nu pot ataca bunurile tale pentru datorii rezultate din desfășurarea activității în asociere.
  • În caz de malpraxis răspunderea materială este limită la patrimoniului afecatat desfășurării activității, deci nu sunt afectate bunurile personale.

Actul de separare de patrimonii conferă multe alte efecte juridice de protecție a ta și a familiei tale pe care nu le-am enumerat aici.

Este de reținut  însă, că în lipsa unui act de separație de patrimonii, legea și autoritățile prezumă o universalitate a patrimoniului persoanei și răspunzi sau plătești cu toate bunurile pe care le ai, indiferent de izvorul obligațiilor (dacă au fost dobândite din exercitarea profesiei sau sunt obligații personale).

Este de asemenea de reținut că operațiunea de separație de patrimonii nu este considerată o tranzacție în sensul legii, motiv pentru care taxele notariale nu se calculează la valoarea bunurilor, deci sunt mai mici.

Evită confuziunea patrimoniilor. Creează mase patrimoniale distincte.

Înregistrează actul notarial la ANAF, la Organizația profesională din care faci parte, la Cartea Funciară și oriunde crezi că este necesar să-l faci opozabil din timp.

Pentru mai multe detalii legate de procedura notarială de separare a patrimoniului în activitățile de liber profesionist contactează-ne sau fă o programare online

Înapoi la Blog